Debattartikel i Göteborgs-Posten 30/1 2022
https://www.gp.se/debatt/förbättra-stödet-till-nyanlända-föräldrar-i-kampen-mot-gängen-1.64455501
Föräldrar i utsatta områden behöver bli synliga och ses som viktiga aktörer och samarbetspartners i arbetet med att hindra barn och ungdomar från att dras in i gäng, skriver bland andra Vibeke Bing, Tidigt Föräldrastöd.
Göteborgs Stad har en plan för att få bort stadens utsatta områden från polisens lista, senast år 2025. I ett utsatt område finns det kriminell påverkan på lokalsamhället. Att hejda rekryteringen till kriminella gäng måste vara en avgörande åtgärd för att lyckas med ambitionen att få bort utsattheten i dessa områden.
Detta diskuteras allt oftare av politiker och receptet, som för det mesta nämns, är skola, socialtjänst och fritidsverksamhet i utsatta områden. De som sällan nämns när det gäller förebyggande insatser är föräldrarna. Varför är det så? Vem skulle ha ett större intresse av att deras barn inte hamnar snett i livet – än föräldrarna? Hur kommer det sig att svenska myndigheter inte ser föräldrar som en resurs att samarbeta med i kampen mot kriminalitet och skjutningar? Anser man att de är en del av problemet? Att de har ett negativt inflytande på sina barn? Eller att det inte går att nå dem för ett samarbete?
Stöd till nyanlända
Vår förening Tidigt Föräldrastöd har arbetat med stöd till nyanlända föräldrar genom doulor och kulturtolkar i många år. Vi har sett att många invandrade föräldrar känner sig på förhand underkända och misstrodda i sitt föräldraskap. Den bilden bekräftas då insatser riktas mot deras barn och ungdomar medan de själva ställs utanför. Föräldrars rädsla för att få en orosanmälan från socialtjänsten, och kanske bli fråntaget sitt barn, är mycket stor.
Det är som att det finns en djup klyfta mellan det svenska offentliga samhället, och familjerna i ”utanförskapsområden”. Det är en klyfta där det saknas kontakt, kommunikation och tillit mellan de båda sidorna. Svenska myndigheter verkar ha svårt att överbrygga denna klyfta. Kanske försöker de inte ens särskilt mycket. Detta gäller inte bara förbyggande insatser mot gängrekrytering. Nyanlända föräldrar går också regelmässigt miste om det generella föräldrastöd i form av till exempel kurser som enligt politiska intentioner skall erbjudas alla. Det beror på att de sällan erbjuds på föräldrarnas modersmål, och inte heller anpassas till att ta upp de frågor och problem som är speciella för invandrade föräldrar.
Att nå nyanlända föräldrar tidigt med information om att vara förälder i Sverige, är en stor chans att skapa tillit till samhället och goda förutsättningar för föräldraskapet. När man väntar barn, eller nyligen blivit förälder är de flesta mycket öppna för information och tacksamma för stöd. Kurser behöver ges på modersmålet och vara anpassade till de behov som finns. Och behoven är stora, eftersom det är svårt att vara förälder i ett nytt land. Alltför få får del av sådant stöd.
En konsekvens av denna brist på kontakt, tillit och jämlikt stöd till nyanlända föräldrar, är att problem hos barn och ungdomar kommer att behandlas alldeles för sent. Problem hinner växa sig stora. Det leder till lidande och blir enormt dyrt för samhället.
Kurs i svenska
Kulturtolkarna i Tidigt Föräldrastöd talar flera olika språk och har kontakt med hundratals nyanlända familjer i Göteborg. De erbjuder enskild integrationshjälp och många olika kurser på föräldrarnas modersmål. Bland annat kursen ”Förälder i nytt land” i samarbete med kommunens Integrationscentrum samt kurs i svenska för föräldralediga. I ett pågående Arvsfondsprojekt har föreningen i samarbete med socialtjänsten i Lövgärdet fått fler föräldrar att ansöka om stöd vid problem med barnen. Rädslan för socialtjänsten har minskat i Lövgärdet.
I Göteborgs stads handlingsplan för att inga områden ska vara utsatta 2025 finns följande förslag till insats: Föräldrar i utsatta områden ska erbjudas och motiveras att delta i föräldraskapsstöd, med särskilt fokus på åldrarna 7–16 år. Det är bra att föräldraskapet lyfts här. Vår erfarenhet är dock att stödet till föräldrarna även behöver ges från det att barnen är små. Vårt förslag till kommunens plan att få bort utsattheten är följande:
I arbetet med att stoppa rekrytering till gängen, sikta på att nå och inkludera föräldrar i de utsatta områdena. Missa inte chansen att erbjuda stöd och skapa tillit tidigt i föräldraskapet. Insatserna är då som mest kostnadseffektiva. Ta hjälp av kulturtolkar för att mobilisera föräldrarna och överbrygga kommunikationsklyftan.
Vibeke Bing, ordförande, Tidigt Föräldrastöd
Eva Eckerbrant, projektledare för föreningens arvsfondsprojekt ”Starka Mammor – en nyckel till integration”
Bodil Frey, verksamhetsledare, Tidigt Föräldrastöd